Czas 30 minut Porcji 10 kcal : 180 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Tarta biszkoptowa z kremem serowo – kokosowym – składniki:
Składniki na ciasto
– 4 łyżki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki cukru
– 4 jajka
Składniki na krem
– 400 g serka mascarpone
– 5 łyżek cukru
– 125 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
– 4 brzoskwinie
– wiórki kokosowe
Tarta biszkoptowa z kremem serowo – kokosowym – sposób wykonania:
Biszkopt:
Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier i ponownie ubijamy. następnie wrzucamy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę wylewamy do tortownicy (średnica 20cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
KREM :
mascarpone mieszamy z cukrem, śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do mascarpone. Dodajemy wiórki ze świeżego kokosa i mieszamy.
Gotowy krem nakładamy na przestudzony biszkopt, na to kładziemy plasterki brzoskwiń, dekorujemy listkami mięty. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.