Tiramisu

Czas 45 minut Porcji kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Tiramisu – składniki :

50 dag mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
szklanka mocnej kawy
kieliszek rumu
2 opakowania biszkoptów tzw. języczki
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Tiramisu – sposób wykonania :

Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i studzimy, gdy wystygnie dodajemy kieliszek alkoholu.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, miskę zdejmujemy z garnka i dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko i na wolnych obrotach, długie miksowanie sprawi, że masa się zważy.

Na dnie naczynia układamy warstwę biszkoptów, nasączamy je kawą, nakładamy 1/3 masy, przykrywamy 2 warstwą biszkoptów które także nasączamy, kładziemy kolejną taka samą warstwę masy, na to biszkopty – nasączamy i przykrywamy pozostałą warstwa masy.

Wierzch posypujemy warstwą starkowanej na drobnych oczkach czekolady.
Deser wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na drugi dzień, gdy warstwy się przegryzą.

Ilość warstw jest dowolna.

3 odpowiedzi do “Tiramisu”

  1. Wow! Super się prezentuje Twoje ciasto. Uwielbiam kawę – muszę spróbować Twój przepis na Tiramisu .

  2. Dziękuję :-). Ciasto nie jest trudne, ale zdecydowanie jest pracochłonne. Ostatnio oglądałem program kulinarny i Włoch tłumaczył, że to jest ich deser narodowy. Tira mi su oznacz dosłownie podnieś mnie do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.