Czas 45 minut Porcji 1 kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Tiramisu – składniki :
50 dag mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
szklanka mocnej kawy
kieliszek rumu
2 opakowania biszkoptów tzw. języczki
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Tiramisu – sposób wykonania :
Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i studzimy, gdy wystygnie dodajemy kieliszek alkoholu.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, miskę zdejmujemy z garnka i dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko i na wolnych obrotach, długie miksowanie sprawi, że masa się zważy.
Na dnie naczynia układamy warstwę biszkoptów, nasączamy je kawą, nakładamy 1/3 masy, przykrywamy 2 warstwą biszkoptów które także nasączamy, kładziemy kolejną taka samą warstwę masy, na to biszkopty – nasączamy i przykrywamy pozostałą warstwa masy.
Wierzch posypujemy warstwą starkowanej na drobnych oczkach czekolady.
Deser wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na drugi dzień, gdy warstwy się przegryzą.
Ilość warstw jest dowolna.
Wow! Super się prezentuje Twoje ciasto. Uwielbiam kawę – muszę spróbować Twój przepis na Tiramisu .
Udało się pierwszy raz robiła m super przepis.
Dziękuję :-). Ciasto nie jest trudne, ale zdecydowanie jest pracochłonne. Ostatnio oglądałem program kulinarny i Włoch tłumaczył, że to jest ich deser narodowy. Tira mi su oznacz dosłownie podnieś mnie do góry.