Tiramisu

Czas 45 minut Porcji kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Tiramisu – składniki :

50 dag mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
szklanka mocnej kawy
kieliszek rumu
2 opakowania biszkoptów tzw. języczki
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Tiramisu – sposób wykonania :

Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i studzimy, gdy wystygnie dodajemy kieliszek alkoholu.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, miskę zdejmujemy z garnka i dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko i na wolnych obrotach, długie miksowanie sprawi, że masa się zważy.

Na dnie naczynia układamy warstwę biszkoptów, nasączamy je kawą, nakładamy 1/3 masy, przykrywamy 2 warstwą biszkoptów które także nasączamy, kładziemy kolejną taka samą warstwę masy, na to biszkopty – nasączamy i przykrywamy pozostałą warstwa masy.

Wierzch posypujemy warstwą starkowanej na drobnych oczkach czekolady.
Deser wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na drugi dzień, gdy warstwy się przegryzą.

Ilość warstw jest dowolna.

Jedna odpowiedź do “Tiramisu”

  1. Wow! Super się prezentuje Twoje ciasto. Uwielbiam kawę – muszę spróbować Twój przepis na Tiramisu .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *