Czas Wykonanie 60 minut Porcji 6 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Dodajemy do 1/3 porcji jogurtu naturalnego /150g/ i dokładnie miksujemy.
Torcik ala ptasie mleczko – składniki:
450 gram jogurtu naturalnego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka masła
łyżka cukru
opakowanie galaretki /dowolny smak/
2 łyżki żelatyny
3 łyżeczki kakao
Torcik ala ptasie mleczko – sposób wykonania:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Dodajemy do 1/3 porcji jogurtu naturalnego /150g/ i dokładnie miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku mieszamy do rozpuszczenia, lekko studzimy uważając by nie stężała.
Pozostały jogurt dzielimy na pół i umieszczamy w oddzielnych miseczkach. Do jednego dodajemy cukier oraz połowę żelatyny, miksujemy dokładnie. Do drugiej części wsypujemy kakao i drugą połowę żelatyny.
Ułożenia torcika : najpierw wylewamy jasną warstwę, gdy stężeje w zamrażalniku wylewamy warstwę z kakao. Gdy ta warstwa stężeje wylewamy warstwę z galaretką, całość wstawiamy do lodówki by dobrze zastygło.
Czekoladę łamiemy na kawałeczki, umieszczamy w metalowej misce, dodajemy masło i topimy w kąpieli wodnej aż do połączenia składników w polewę czekoladową. Polewą smarujemy ciasto tworząc fantazyjne wzory. Schładzamy w lodówce.