Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny

Czas 40 minut Porcji kcal : 326 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – składniki:

– 15 sztuk biszkoptów
– 200 gram margaryny
– 1 litr mleka
– 200 gram cukru pudru
– 3 żółtka
– szklanka kaszy manny
– 900 gram brzoskwiń w puszce
– 2 łyżki żelatyny
– łyżka kakao

Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – sposób wykonania:

Na spodzie tortownicy układamy biszkopty. Kasze manną gotujemy na mleku (mieszamy by się nie przypaliła). Po ugotowaniu studzimy.

Margarynę ucieramy z cukrem , następnie dodajemy po 1 żółtku wciąż ucierając. Do masy dodajemy po łyżce e przestudzonej kaszy i dalej ucieramy do połączenia i wyczerpania składników.
Masę dzielimy na 2 równe części a do jednej z nich dodajemy kakao (przez sitko by nie było grudek).
Masę z kakao wylewamy do tortownicy i odstawiamy na 5minut, następnie wylewamy jasną masę.

Pół szklanki soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną i odstawiamy na 5 minut by spęczniałą.
Brzoskwinie miksujemy na mus, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na cisto – schładzamy w lodówce.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *