Torcik rabarbarowo – serowy

Czas 40 minut Porcji kcal : 235 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Torcik rabarbarowo – serowy – składniki:

Składniki na biszkopt:
4 łyżki mąki
łyżeczka wody
3 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
– 200 gram sera białego dwukrotnie mielonego
– 4 łyżki wiórek kokosowych
– 200 gram rabarbaru
– 6 łyżek cukru pudru
– laska wanilii

Dodatkowo :
– 250 ml śmietany 36 %
– 200 gram truskawek

Torcik rabarbarowo – serowy – sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypujemy cukier – miksujemy. Do ubitych białek wlewamy żółtka, wymieszane z łyżeczką wody i mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrajamy na pół.

Masa :Twaróg ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru i wiórkami kokosowymi (wcześniej uprażone). Do twarogu wrzucamy ziarenka wyjęte z rozciętej laski wanilii.

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pozostały cukier i gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsty mus.

Jedną część biszkoptu smarujemy masą serową, kładziemy kilka pokrojonych truskawek, na to kładziemy mus rabarbarowy i pozostała masę serową. Całość przykrywamy biszkoptem.
Ciasto wkładamy do lodówki na 1,5 godziny, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.