Tort orzechowy z czekoladą

Czas 45 minut Porcji 10 kcal : 477 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Tort nieco dziwny bo bez mąki, ale bardzo smaczny i przede wszystkim – smaczny.

Tort orzechowy z czekoladą – składniki:

2,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 czubate łyżki bułki tartej

Polewa czekoladowa:
200 g czekolady (gorzkiej)
3 łyżki śmietanki 12% (słodkiej)

Tort orzechowy z czekoladą – sposób wykonania:

Tort nieco dziwny bo bez mąki,  ale bardzo smaczny i przede wszystkim – smaczny.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem a z białek ubijamy pianę. Do masy dodajemy posiekane orzechy i bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką, wykładamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, pieczemy 60 minut.

Czekoladę (po wystudzeniu i lekko tężejącą) roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy. Czekoladę wylewamy na przestudzone ciasto.

Tort możemy posypać posiekanymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *