Czas 45 minut Porcji 10 kcal : 477 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Tort nieco dziwny bo bez mąki, ale bardzo smaczny i przede wszystkim – smaczny.
Tort orzechowy z czekoladą – składniki:
2,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 czubate łyżki bułki tartej
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady (gorzkiej)
3 łyżki śmietanki 12% (słodkiej)
Tort orzechowy z czekoladą – sposób wykonania:
Tort nieco dziwny bo bez mąki, ale bardzo smaczny i przede wszystkim – smaczny.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem a z białek ubijamy pianę. Do masy dodajemy posiekane orzechy i bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką, wykładamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, pieczemy 60 minut.
Czekoladę (po wystudzeniu i lekko tężejącą) roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy. Czekoladę wylewamy na przestudzone ciasto.
Tort możemy posypać posiekanymi orzechami.