Czas 55 minut Porcji 10 kcal : 420 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 45 zł.
Tort toffi – składniki :
Biszkopt :
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1 gorzka czekolada starta na tarce
Krem budyniowy :
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
kostka masła
Wierzch ciasta :
250 g krówek
2 łyżki słodkiej śmietanki
orzechy lub migdały do posypania
Tort toffi – sposób wykonania :
Robienie ciasta zaczynamy od biszkoptu: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier chwilkę miksujemy, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub na bardzo wolnych obrotach tak aby piana nie opadła. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy delikatnie, wylewamy do blaszki prostokątnej, pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach C.
Krem: w szklance mleka mieszamy budynie i żółtka, drugą szklankę gotujemy, gdy mleko zawrze zdejmujemy z ognia i wlewamy do budyni, mieszamy energicznie, po czym podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy na puch z cukrem, do utartego dodajemy stopniowo przestudzony budyń, mieszamy.
Wierzch ciasta: krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, mieszamy aby składniki się połączyły.
Na przestudzony biszkopt wykładamy krem, polewamy masą krówkową. Obsypujemy pokruszonymi orzechami lub migdałami. Tort odstawiamy w chłodne miejsce aby dobrze zastygło.