Tort toffi - składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1 gorzka czekolada starta na tarce

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
kostka masła

Wierzch ciasta:
250 g krówek
2 łyżki słodkiej śmietanki

Tort toffi - sposób wykonania:

Robienie ciasta zaczynamy od biszkoptu: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier chwilkę miksujemy, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub na bardzo wolnych obrotach tak aby piana nie opadła. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy delikatnie, wylewamy do blaszki prostokątnej, pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach C.

krem: w szklance mleka mieszamy budynie i żółtka, drugą szklankę gotujemy, gdy mleko zawrze zdejmujemy z ognia i wlewamy do budyni, mieszamy energicznie, po czym podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy na puch z cukrem, do utartego dodajemy stopniowo przestudzony budyń, mieszamy.
Wierzch ciasta: krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, mieszamy aby składniki się połączyły.
Na przestudzony biszkopt wykładamy krem, polewamy masą krówkową, ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby dobrze zastygło.
Poleć przepis znajomemu