Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami

Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 356 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami – składniki:

– 250 gram mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 300 gram jogurtu naturalnego
– ok. 400 gram truskawek
– 120 gram cukru
– 125 gram masła

DODATKOWO cukier puder

Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami – sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło miksujemy z cukrem aż zbieleje, wbijamy po jednym jajku wciąż ucierając. Do masy wsypujemy na przemian – mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.

Całość mieszamy za pomocą łyżki (nie używamy już miksera)i wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką.

Ciasto posypujemy umytymi i pokrojonymi truskawkami. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *