Czas 50 minut Porcji 15 kcal : 356 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Ucierane czekoladowe z morelami – składniki:
– 250 gram masła
– szklanka cukru
– 2 szklanki mąki
– 3 łyżki kakao
– 4 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 gram moreli
Ucierane czekoladowe z morelami – sposób wykonania:
Masło wrzucamy do miski (musi być miękkie), dodajemy jajka i cukier, ucieramy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao – wszystko miksujemy a na koniec dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
Ciasto wylewamy do wyścielonej papierem tortownicy, na wierzch układamy umyte i pokrojone w paski morele.
Pieczemy ok. 50 minut w 180C w tortownicy 20 cm.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.