Uszka z grzybami

Czas 55 minut Porcji kcal : 242 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mąkę wysypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą, ostrożnie mieszamy by się nie poparzyć. Gdy ciasto nieco przestygnie wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy ciasto.

Uszka z grzybami – składniki:

ciasto na uszka:
pół kg mąki pszennej ( 2 szklanki)
1 całe jajko
duża szczypta soli
szklanka gorącej wody

farsz grzybowy:
100 g suszonych grzybów
1 spora cebula
sól, pieprz

masło do podsmażenia farszu

Uszka z grzybami – sposób wykonania:

Mąkę wysypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą, ostrożnie mieszamy by się nie poparzyć. Gdy ciasto nieco przestygnie wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy ciasto.

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę szklimy na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowane i drobno posiekane grzyby (można je też zmielić wraz z cebulę). Cały farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy kwadraty. Na każdy z kwadratów nakładamy odrobinę farszu. Składamy w trójkąt zlepiając brzegi a następnie rogi, formując w ten sposób uszka.

Uszka wrzucamy na gotujący się, osolony wrzątek, gdy wypłyną są gotowe do podania. Uszka możemy też zrobić wcześniej i zamrozić, pamiętajmy jednak, ze chcąc zamrozić uszka musimy ułożyć je najpierw na tacy, dopiero wówczas wkładamy je do zamrażarki, gdy staną się zupełnie twarde, dopiero wtedy można je przełożyć do woreczka. W ten sposób nie zlepią się i nie rozpadną w trakcie gotowania.

Zamrożone uszka (nie rozmrażamy, wrzucamy prosto z zamrażalnika) gotujemy 2 minuty dłużej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.