Czas Wykonanie 30 minut Porcji 10 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Wspaniałe waniliowe ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami. Na stolnicę przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Waniliowe ciastka z patelni – składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 szklanki cukru
– 2 jajka
– ok. 50 gram płatek migdałów
– 125 gram masła
– łyżeczka olejku waniliowego do ciast
Dodatkowo :
– do posypania cukier puder
– do dekoracji miód i migdały
Waniliowe ciastka z patelni – sposób wykonania:
Wspaniałe waniliowe ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami. Na stolnicę przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Masło drobno kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy płatki migdałów i delikatnie mieszamy, tak aby nie zgnieść płatków. Następnie roztrzepujemy jajka z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta.
Ciasto wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy ciasteczka.
Na patelni rozgrzewamy nie dużą ilość oleju – można rozprowadzić za pomocą pędzelka. Ciasteczka smażymy z obu stron po 5 minut. Proszę uważać, aby ciasteczka się nie przypiekły.
Ciasteczka z patelni z chrupiącymi migdałami polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.