Czas Wykonanie 170 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność średnie Koszt: powyżej 100 zł.
Dzisiejszy dzień upłynął nam przy wędzeniu wędlin: swojskiej kiełbasy, szynki, boczku oraz dla urozmaicenia smaku – kurczaków.
Wędzenie wędlin – składniki:
Kiełbasa:
łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa
łopatka lub udziec wołowy
golonka wieprzowa
świeżo i grubo zmielony pieprz czarny (ok. 1 gram / 1 kg mięsa)
peklosól (2 dkg / 1 kg mięsa)
czosnek (ok. 2 ząbki / 1 kg mięsa)
Zobacz proporcje i sposób wykonania swojskiej kiełbasy
Marynata do mięsa:
sól peklowana
woda
ziarna pieprzu czarnego
ziarna ziela angielskiego
ząbki czosnku
liście laurowe
Zobacz proporcje i sposób wykonania marynaty do mięsa
Wędzenie wędlin – sposób wykonania:
Dzisiejszy dzień upłynął nam przy wędzeniu wędlin: swojskiej kiełbasy, szynki, boczku oraz dla urozmaicenia smaku – kurczaków. Kilka dni temu, po burzliwych zakupach i obchodzeniu z mamą kilku jak nie kilkunastu sklepów mięsnych w celu wybrania najlepszego mięsa, umieściliśmy mięso w zalewie czy jak kto woli marynacie do mięsa.
Wczoraj zagniataliśmy i upchaliśmy mięso do kiszki formując przy pomocy ręcznej maszynki kiełbasy. Przewiązaliśmy sznurkiem szynki boczki schaby i kurczaki do wędzenia.
Wszystko przez noc wisiało swobodnie, aby dobrze przeschło przed wędzeniem. Dziś tato do wieczora wędził nasze wędliny – szczegółowy sposób wędzenie opisany jest tutaj. Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Zupełnie inny smak od kupnych, że już nie wspomnę o zdrowiu.
W ciągu roku kilka razy wędzimy większą ilość wędlin, po czym nadwyżki mrozimy. Jedynym mankamentem mrożenia jest to, że szynka po odmrożeniu jest trochę wodnista, kiełbasa może się kruszyć. Natomiast schab i boczek posiada niemalże nie zmienioną strukturę i smak. Kiełbasę można dodatkowo ususzyć przy kaloryferze – to ulubiony sposób mojego taty.
Polecam Wam przyrządzić wędzonkę na zbliżające się święta i życzą smacznego.
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco.
Co za bzdury tu wypisujesz o wędzonkach. a proces wędzenia to żenada!. Bez podania temperatury przy osuszaniu, wędzeniu i podpiekaniu to po prostu jest kpina ze sztuki wędzenia. Weź się ogarnij i profesjonalnie podchodź to tematu a nie idź na łatwiznę.
Mniej emocji, polecam czytać ze zrozumieniem. Jest informacja „szczegółowy sposób wędzenie opisany jest tutaj” krok po kroku wyjaśnione jak wędzić. Nam pomogło 🙂
Darek dałeś plamę i nie masz zamiaru przeprosić ! Bardzo nieładnie postępujesz .Można zrozumieć przeoczenie ale przeoczeniem jest jeśli przeprosisz .