Wielkanocny zając

Czas Wykonanie 55 minut Porcji 10 kcal : 427 kalorii / 100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Wspaniały Zając Wielkanocny na bazie zwykłego ciasta typu Murzynek. Naprawdę dużo radości w trakcie pieczenia i dekorowania i to nie tylko dla dzieci. Wystarczy mieć odpowiednią foremkę a czekoladowy zajączek znajdzie się na wielkanocnym stole.

Wielkanocny zając – składniki:

kostka masła
2,5 szklanki mąki
5 łyżek kakao
szklanka cukru
szklanka mleka
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego

dekoracja:
cukier puder, pisaki kolorowe, wiśnia kandyzowana

Wielkanocny zając – sposób wykonania:

Wspaniały Zając Wielkanocny na bazie zwykłego ciasta typu Murzynek. Naprawdę dużo radości w trakcie pieczenia i dekorowania i to nie tylko dla dzieci. Wystarczy mieć odpowiednią foremkę a czekoladowy zajączek znajdzie się na wielkanocnym stole.
Do garnka wrzucamy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i mleko, podgrzewamy aż masło się roztopi a składniki dobrze połączą, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Gdy przestygnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem oraz żółtka, a na koniec piane ubitą z białek.
Masę przelewamy do formy, pieczemy godzinę w 180 stopniach, wyjmujemy i nakłuwamy patyczkiem do szaszłyka, zalewamy polewą aby masa wsiąkła w ciasto.
Gdy ciasto przestygnie przewracamy i dekorujemy pisakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *