Wigilijny karp smażony z cebulą

Czas 60 minut Porcji kcal : 225 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny karp wigilijny smażony z cebulą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na złoty kolor.

Wigilijny karp smażony z cebulą – składniki:

karp
Biały pieprz
Sól
Bułka tarta
3 – 4 jajka
Olej do smażenia
5 – 6 cebul
Natka pietruszki do dekoracji
Kilka plasterków pomarańczy lub cytryny

Wigilijny karp smażony z cebulą – sposób wykonania:

Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do małego rondelka.
Sprawionego karpia myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i przyprawiamy białym pieprzem wymieszanym z solą, rybę odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie kawałki ryby moczymy w roztrzepanych jajkach, a następnie w buce tartej, układamy na rozgrzanym oleju.

Smażymy na niezbyt dużym ogniu. Usmażonego karpia układamy na półmisku, cebulę chwilę podgrzewamy, następnie układamy obok ryby.

Całość ozdabiamy natką pietruszki i plasterkami pomarańczy lub cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *