Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 225 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny karp wigilijny smażony z cebulą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na złoty kolor.
Wigilijny karp smażony z cebulą – składniki:
karp
Biały pieprz
Sól
Bułka tarta
3 – 4 jajka
Olej do smażenia
5 – 6 cebul
Natka pietruszki do dekoracji
Kilka plasterków pomarańczy lub cytryny
Wigilijny karp smażony z cebulą – sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do małego rondelka.
Sprawionego karpia myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i przyprawiamy białym pieprzem wymieszanym z solą, rybę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie kawałki ryby moczymy w roztrzepanych jajkach, a następnie w buce tartej, układamy na rozgrzanym oleju.
Smażymy na niezbyt dużym ogniu. Usmażonego karpia układamy na półmisku, cebulę chwilę podgrzewamy, następnie układamy obok ryby.
Całość ozdabiamy natką pietruszki i plasterkami pomarańczy lub cytryny.