Wołowina duszona z morelami i żurawiną

Czas 100 minut Porcji kcal : 230 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszny pomysł na obiad – wołowina smakuje wyśmienicie, zaskoczy nas swoim smakiem. Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą, następnie dosłownie przez chwilkę podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Wołowina duszona z morelami i żurawiną – składniki:

– 500 gram wołowiny gulaszowej
– 50 gram suszonej żurawiny
– 50 gram suszonych moreli
– cebula
– 3 szklanki bulionu wołowego
– łyżeczka koncentratu pomidorowego
– słodka papryka
– szczypta cukru
– sól i pieprz
– olej do smażenia

Wołowina duszona z morelami i żurawiną – sposób wykonania:

Pyszny pomysł na obiad – wołowina smakuje wyśmienicie, zaskoczy nas swoim smakiem. Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą, następnie dosłownie przez chwilkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wołowiny nie można podsmażać za długo, bo stanie się twarda. Podsmażoną wołowinę zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez ok. półtorej godziny.

Następnie kroimy cebulę w piórka. Pod koniec duszenia mięsa tak na około 20 minut przed, do garnka wrzucamy morele, żurawinę oraz pokrojoną cebulę.

Wszystko doprawiamy przyprawami do smaku. Duszona wołowina wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.