Zakwas na chleb

Czas 30 minut Porcji 1 kcal : 166 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Przepis na zakwas chlebowy jest banalnie prosty, tym bardziej warto go zrobić, ponieważ chleb na nim jest naprawdę wyśmienity.

Zakwas na chleb – składniki:

Mąka żytnia z pełnego przemiału
Woda przegotowana i ostudzona

Zakwas na chleb – sposób wykonania:

Przepis na zakwas chlebowy jest banalnie prosty, tym bardziej warto go zrobić, ponieważ chleb na nim jest naprawdę wyśmienity.

Przeczytaj w moim poradniku z 2020 roku dlaczego zakwas jest lepszy od drożdży. Dodatkowo po 6 latach od napisania tego postu lekko zmodyfikowałam ilość mąki i wody, tak aby nie powstawało nam aż tak dużo zakwasu 🙂 Dowiesz się także jaki wpływ na nasz układ trawienny ma zakwas.

Na początek należy przygotować wysokie szklane naczynie, np. słoik który przed użyciem myjemy i wyparzamy wrzątkiem.

Pierwszego dnia rano do słoika wsypujemy pół szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału (mąka pszenna się trudniej zakwasza) i wlewamy pół szklanki przegotowanej i przestudzonej wody, całość mieszamy do połączenia składników.

Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce tj. grzejnik, piecyk, dekoder J tak aby temperatura wynosiła około 25-30 stopni C. Zakwas możemy tez postawić w nasłonecznionym pokoju ale wówczas należy ochronić słoik zakrywając go ścierką tak by nie był narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Na drugi dzień o mniej więcej takiej samej porze zakwas dokarmiamy tj. dodajemy do niego ponownie pół szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału orz pół szklanki przegotowanej, przestudzonej wody. Całość mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

Może się zdarzyć, że zakwas buzuje a więc próbuje uciec nam ze słoika, wówczas należy go zamieszać a masa wróci na miejsce. Zakwas należy też zamieszać każdego dnia wieczorem, jeśli nastawiamy go rano.

Trzeciego dnia ponownie dokarmiamy zakwas, czyli powtarzamy czynność z poprzedniego dnia. W tym dniu po około 4 godzinach zakwas jest gotowy do użycia.

To co nam zostanie po upieczeniu chleba możemy schować do lodówki i użyć w ciągu 10 dni do upieczenia kolejnych bochenków. Wówczas trzeba wyjąć zakwas na około 5 godzin wcześniej, 2 godziny zakwas łapie temperaturę otoczenia, następnie zakwas dokarmiamy (znowu pół szklanki mąki, pół szklanki wody) i po około 3 godzinach jest gotowy do użycia.

Zobacz sprawdzony przepis na chleb na zakwasie z mąki pszenno żytniej.

PS na zdjęciu gotowa masa na chleb domowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *