Zapiekana gruszka z brzoskwiniami i wanilią

Czas 40 minut Porcji kcal : 70 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Gruszkę myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy z niej środek. Brzoskwinie osączamy na sitku, drobno siekamy. Laskę wanilii przecinamy,

Zapiekana gruszka z brzoskwiniami i wanilią – składniki:

– 2 brzoskwinie w syropie
– gruszka np nashi
– laska wanilii

Składniki na kruszonkę:
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki cukru
– łyżka masła
– żółtko
– szczypta proszku do pieczenia

Ponadto:
– do dekoracji płatki migdałów
– łyżka roztopionej czekolady

Zapiekana gruszka z brzoskwiniami i wanilią – sposób wykonania:

Gruszkę myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy z niej środek. Brzoskwinie osączamy na sitku, drobno siekamy. Laskę wanilii przecinamy, wyjmujemy środek i dodajemy go do brzoskwiń, mieszamy. Brzoskwiniami nadziewamy wydrążone gruszki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.

Posypujemy kruszonką: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtko, masło i cukier, zagniatamy ciasto, kruszymy an owoce /można zetrzeć na tarce/. Całość posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.

Gorące polewamy odrobiną czekolady! Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *