Czas 30 minut Porcji 6 kcal : 230 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne, zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. Efektownie i smacznie wyglądają z rozpuszczonym na wierzchu serem i w polewie pomidorowej.
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym – składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
duża szczypta soli
pół szklanki oleju
Farsz:
Pół kg łopatki mielonej
Ząbek czosnku
Pomidory w puszce
1mała cebula
Sól pieprz
Ser do posypania
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym – sposób wykonania:
Pyszne, zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. Efektownie i smacznie wyglądają z rozpuszczonym na wierzchu serem i w polewie pomidorowej.
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i odstawiamy na pól godziny, po tym czasie smażymy cienkie placki.
Cebule obieramy i smażymy na oleju, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Chwile smażymy po czym dodajemy mięso. Smażymy kilka minut. Wlewamy pomidory, przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem.
Gotowym farszem smarujemy naleśniki, zawijamy i układamy na posmarowanej olejem blaszce. Na koniec posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w 180 st C.
Świetnie danie, w sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Dziękuję 🙂
Przepyszne naleśniczki. Łakomczuchy zjadły w mgnieniu oka a dokładki nie było.