Czas 60 minut Porcji 8 kcal : 147 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Zapiekanka ziemniaczana – składniki:
– 0,5 kg pieczarek,
– 2 czerwone papryki,
– 0,5 kg cebuli,
– 2 pomidory,
– 25 dkg żółtego sera
– 1 kg ziemniaków,
– sól,
– pieprz,
– oregano,
Zapiekanka ziemniaczana – sposób wykonania:
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej rozpoczynamy od pokrojenia pomidorów, pieczarek, ziemniaków, papryki i cebuli na cieniutkie paseczki.
Na sam spód naczynia żaroodpornego wrzucamy 0,5 kg plasterków ziemniaków, na to kładziemy 0,25 kg cebuli i posypujemy pieprzem i solą. Następnie nakładamy 0,5 kg pieczarek. Na pieczarki wrzucamy pokrojone pomidory. Posypujemy oregano i nakładamy 0,25 kg cebuli. Na cebulę wrzucamy 0,5 kg ziemniaków.
Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Zapiekamy w temperaturze około 180 stopni.
W tym czasie na tarce tarkujemy ser. Po 10 min. zapiekania, otwieramy piekarnik i posypujemy zapiekankę serem. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Po 40 minutach zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Smacznego.
Pieczarki puscily wode. Ziemniaki byly surowe. Postepowalam zgodnie z przepisem co do joty. Nie polecam.
Zapiekanka łącznie piecze się 40 minut. To powinno wystarczyć przy dobrym piekarniki. Jeśli widzisz że pieczarki puszczają wodę, że ziemniaki są surowe to wydłużasz czas pieczenia. Ludzie to są podstawy. Każda z nas ma inny piekarnik, warzywa też trafiają się mniej lub bardziej wodniste /spróbuj z młodych ziemniaków zrobić placki ziemniaczane bez dodania mąki ziemniaczanej/. Tak samo z mięsem w przepisie będzie podane np 40 minut pieczenia i to będzie prawdą pod warunkiem, że masz mięso z młodej świni czy krowy.
W kuchni potrzebna jest kreatywność i doświadczenie.