Czas 50 minut Porcji 8 kcal : 187 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Na niedzielny obiad polecam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, serem i warzywami. Przepyszna propozycja na szybki i smaczny rodzinny obiad.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem – składniki:
600 gram mielonej szynki
0,3 kg żółtego sera
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 por
4 marchewki
Do smaku przyprawy : sól i pieprz.
Olej do wysmarowania naczynia oraz podsmażenia cebulki.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem – sposób wykonania:
Na niedzielny obiad polecam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, serem i warzywami. Przepyszna propozycja na szybki i smaczny rodzinny obiad.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Pora kroimy w półkrążki. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę, po czym smażymy ją na łyżce oleju by się lekko zarumieniła. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do mięsa mielonego dodajemy sól i pieprz i mieszamy dokładnie.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy połową krążków ziemniaka, które solimy i pieprzymy. Na to kładziemy mięso mielone, na nie pora, na wierzch starkowaną marchewkę. Na górę zapiekanki kładziemy pozostałe plastry ziemniaków, które solimy i pieprzymy.
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy przez półtorej godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
Na 15 minut przed końcem pieczenia, posypujemy serem – może być w plastrach lub potarkowany. Całość zapiekamy już bez przykrycia.
Podajemy z Surówką z pora i marchewki