Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem

Czas 50 minut Porcji kcal : 187 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Na niedzielny obiad polecam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, serem i warzywami. Przepyszna propozycja na szybki i smaczny rodzinny obiad.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem – składniki:

600 gram mielonej szynki

0,3 kg żółtego sera

1 kg ziemniaków

1 cebula

1 por

4 marchewki

Do smaku przyprawy : sól i pieprz.

Olej do wysmarowania naczynia oraz podsmażenia cebulki.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem – sposób wykonania:

Na niedzielny obiad polecam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, serem i warzywami. Przepyszna propozycja na szybki i smaczny rodzinny obiad.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Pora kroimy w półkrążki. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę, po czym smażymy ją na łyżce oleju by się lekko zarumieniła. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do mięsa mielonego dodajemy sól i pieprz i mieszamy dokładnie.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy połową krążków ziemniaka, które solimy i pieprzymy. Na to kładziemy mięso mielone, na nie pora, na wierzch starkowaną marchewkę. Na górę zapiekanki kładziemy pozostałe plastry ziemniaków, które solimy i pieprzymy.
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy przez półtorej godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.

Na 15 minut przed końcem pieczenia, posypujemy serem – może być w plastrach lub potarkowany. Całość zapiekamy już bez przykrycia.

Podajemy z Surówką z pora i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *