Zupa kalafiorowa

Czas 25 minut Porcji kcal : 60 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Zupa kalafiorowa – składniki :

1 kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziemniaki
2 skrzydełka kurczaka
śmietana do zabielenia 12%

przyprawy : liść laurowy, ziele angielskie, suszony lubczyk, pieprz, sól.

Zupa kalafiorowa – sposób wykonania :

Skrzydełka zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy, gdy zawrze zlewamy wodę, płuczemy skrzydełka i ponownie zalewamy czysta wodą w ilości około 2,5-3 litry. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 30 minut od zagotowania.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, obieramy też marchewkę, selera i pietruszkę – kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości a więc około 20 minut, na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy też lubczyku, zabielamy śmietaną. Po zabieleniu śmietaną zupy już nie gotujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *