Zupa kalafiorowa

Czas 25 minut Porcji kcal : 60 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Zupa kalafiorowa – składniki :

1 kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 ziemniaki
2 skrzydełka kurczaka
śmietana do zabielenia 12%

przyprawy : liść laurowy, ziele angielskie, suszony lubczyk, pieprz, sól.

Zupa kalafiorowa – sposób wykonania :

Skrzydełka zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy, gdy zawrze zlewamy wodę, płuczemy skrzydełka i ponownie zalewamy czysta wodą w ilości około 2,5-3 litry. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 30 minut od zagotowania.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, obieramy też marchewkę, selera i pietruszkę – kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości a więc około 20 minut, na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy też lubczyku, zabielamy śmietaną. Po zabieleniu śmietaną zupy już nie gotujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.