Zupa Neapolitańska z serkiem topionym i makaronem

Czas 25 minut Porcji kcal : 69 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny przepis na zupę neapolitańska z serkiem topionym i makaronem. Niecodzienna i lekka zupa szybka w przygotowaniu.

Zupa Neapolitańska z serkiem topionym i makaronem – składniki:

3 litry wody
3 skrzydełka z kurczaka
1 średnia pietruszka
3 średnie marchewki
1 por
kawałeczek selera
pół pęczka natki pietruszki lub bazylii
200 gramów makaronu
200 gramów serków topionych
3-4 łyżki śmietany
przyprawy do smaku sól i pieprz

Zupa Neapolitańska z serkiem topionym i makaronem – sposób wykonania:

Pyszny przepis na zupę neapolitańska z serkiem topionym i makaronem. Niecodzienna i lekka zupa szybka w przygotowaniu.

Myjemy skrzydełka, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Warzywa kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po 10 minutach dodajemy serki topione i co jakiś czas mieszając gotujemy na małym ogniu.

Jak serki się rozpuszczą zdejmujemy garnek z kuchenki. Wrzucamy posiatkowaną natkę pietruszki i/lub bazylii. Wlewamy zahartowaną /np na chochelce zupy mieszamy ze sobą/ śmietanę i po 15 minutach podajemy z ugotowanym al dente makaronem według instrukcji na opakowaniu.

Jeśli chcemy by zupa była gęstsza makaron możemy gotować razem z zupą. Należy go dodać na kilka minut przed podaniem serków topionych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.