Zupa ogórkowa

Czas 45 minut Porcji kcal : 23 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszna zupa ogórkowa – prosty i sprawdzony przepis.

Zupa ogórkowa – składniki :

Skrzydełka kurczaka (4-5 sztuk)
4 ziemniaki
2- marchewki
1 duża pietruszka
½ selera
5-6 ogórków kiszonych

Ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu
4 łyżki śmietany (najlepiej wcześniej wyciągniętej z lodówki)

Zupa ogórkowa – sposób wykonania :

Zupa ogórkowa. Umyte skrzydełka kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Zanim wywar się zagotuje ściągamy chochlą pianę. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Warzywa obieramy i myjemy, następnie kroimy w kostkę, i wrzucamy do skrzydełek. Gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej, i dodajemy do zupy gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy zupę na wolnym ogniu jeszcze 15-20 minut. Przyprawiamy zupę do smaku. Na sam koniec dodajemy śmietanę, którą najlepiej wymieszać z dwiema chochelkami zupy, aby ją „zahartować” Rozmieszaną śmietanę wlać do nie gotującej się zupy.

Jedna odpowiedź do “Zupa ogórkowa”

  1. Aby nie tworzyla sie szumowina na zupie ja wrzucam mieso na gotujaca wode

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *