Zupa serowa

Czas 45 minut Porcji kcal : 80 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Zupa serowa – składniki:

0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
1 duży por
2 litry wody
300 g serka topionego (śmietankowy)
100 g sera typu mozzarella
łyżka oleju
pieprz do smaku

Zupa serowa – sposób wykonania:

Do większego garnka wlewamy łyżkę oleju, po chwili dodajemy mięsko mielone i przesmażamy, następnie całość zalewamy 2 litrami wody i gdy ta się zagotuje dodajemy drobno posiekanego pora. Gotujemy do momentu aż por zmięknie a więc około 15 minut.

Po tym czasie do zupy dodajemy ser pokrojony w drobną kosteczkę (mozzarella) oraz serki topione. Gotujemy do momentu aż ser pięknie nam się rozpuści a zupa zrobi się gęsta. Na koniec całość doprawiamy do smaku, samym pieprzem ponieważ słone są serki. Oczywiście dosolić tez możemy – wszystko wg uznania.

Zupa wspaniale pasuje z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym i zapieczoną na rumiano w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *