Czas 55 minut Porcji 4 kcal : 40 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Dynię kroimy w kostkę, cebulkę siekamy i smażymy na maśle w garnku, gdy się zeszkli wyciskamy czosnek
Zupa z dyni – składniki:
1 kg dyni – obrana ze skórki i pozbawiona pestek
łyżka masła
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego*
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
do posypania tarkowany ser żółty lub groszek ptysiowy
Zupa z dyni – sposób wykonania:
Dynię kroimy w kostkę, cebulkę siekamy i smażymy na maśle w garnku, gdy się zeszkli wyciskamy czosnek. Chwilkę wszystko przesmażamy mieszając po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, mieszamy i dusimy pół minutki po czym całość zalewamy bulionem warzywnym*.
Dusimy pod przykryciem aż dynia będzie miękka, wówczas wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku, niezbędna jest tu gałka muszkatołowa która nada zupie wyjątkowego, lekko ostrego smaku.
Gotową gładką zupę krem podajemy posypaną groszkiem ptysiowym lub żółtym serem. Zupę możemy też zaciągnąć śmietaną.
* By uzyskać wywar warzywny gotujemy 3 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera oraz liście pora do czasu gdy warzywa będą miękkie, wówczas warzywa odcedzamy a wywarem zalewamy dynię.
Rewelacyjna zupa, zawsze o tej porze przyrządzam ją. Do tego grzanki = rewelacja.