Zupa z oscypkiem - składniki:

10 dag oscypka,
pół łyżeczki masła,
pół łyżki mąki,
pół litra bulionu warzywnego,
2 łyżki śmietany 18%,
10 dag ryżu /długoziarnisty/,
łyżka posiekanego koperku,
ząbek czosnku,
gałka muszkatołowa,
słodka papryka, sól, pieprz

Zupa z oscypkiem - sposób wykonania:

Oscypka ścieramy na małych oczkach tarki, ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bulion gotujemy, gdy zawrze wkładamy mąkę wymieszaną z masłem i energicznie mieszamy, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę oraz starkowanego oscypka. Gotujemy około 3 minut, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. na talerz wykładamy porcję ryżu zalewamy zupę, posypujemy koperkiem i podajemy u?miech

Poleć przepis znajomemu