Zupa z oscypkiem

Czas 20 minut Porcji kcal : 165 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Oscypka ścieramy na małych oczkach tarki, ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Zupa z oscypkiem – składniki:

10 dag oscypka,
pół łyżeczki masła,
pół łyżki mąki,
pół litra bulionu warzywnego,
2 łyżki śmietany 18%,
10 dag ryżu /długoziarnisty/,
łyżka posiekanego koperku,
ząbek czosnku,
gałka muszkatołowa,
słodka papryka, sól, pieprz

Zupa z oscypkiem – sposób wykonania:

Oscypka ścieramy na małych oczkach tarki, ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bulion gotujemy, gdy zawrze wkładamy mąkę wymieszaną z masłem i energicznie mieszamy, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę oraz starkowanego oscypka.

Gotujemy około 3 minut, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. na talerz wykładamy porcję ryżu zalewamy zupę, posypujemy koperkiem i podajemy.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *