Zupa z pesto - składniki:

- 75 gram boczku
- 100 gram makaronu muszelki
- 2,5 szklanki bulionu
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżeczek zielonego pesto
- do smaku sól, pieprz oraz ostra papryka

Zupa z pesto - sposób wykonania:

Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, do boczku wrzucamy warzywa - cebulę i ziemniaki, przesmażamy 5 minut, mieszając.
Następnie wlewamy mleko, wsypujemy makaron i wlewamy bulion.
Gotujemy do momentu aż ziemniaki i makaron będą miękkie. Wówczas dodajemy pesto i doprawiamy przyprawami do smaku.
Na talerzu zupę dekorujemy bazylią lub natką pietruszki.

Poleć przepis znajomemu