Czas 35 minut Porcji 4 kcal : 260 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Zupa z pesto – składniki:
– 75 gram boczku
– 100 gram makaronu muszelki
– 2,5 szklanki bulionu
– 5 ziemniaków
– 1 duża cebula
– 2 szklanki mleka
– 5 łyżeczek zielonego pesto
– do smaku sól, pieprz oraz ostra papryka
Zupa z pesto – sposób wykonania:
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, do boczku wrzucamy warzywa – cebulę i ziemniaki, przesmażamy 5 minut, mieszając.
Następnie wlewamy mleko, wsypujemy makaron i wlewamy bulion.
Gotujemy do momentu aż ziemniaki i makaron będą miękkie. Wówczas dodajemy pesto i doprawiamy przyprawami do smaku.
Na talerzu zupę dekorujemy bazylią lub natką pietruszki.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.