Czas 45 minut Porcji 2 kcal : 110 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Żurek w chlebie – składniki :
25 dag białej kiełbasy
25 dag wędzonego chudego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół litra zakwasu na żurek
2 jajka
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
majeranek
Żurek w chlebie – sposób wykonania :
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przesmażamy, następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilkę smażymy mieszając.
W garnku gotujemy 2,5 litra wody, gdy zawrze dodajemy kiełbasę przeciętą na pół, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, po czym wrzucamy boczek z cebulką , gotujemy 30 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy ponownie do zupy, dodajemy zakwas i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.
Jajka gotujemy na twardo.
Z chlebka ścinami wierzch, wydrążamy środek i zapiekamy je 15 minut, do chlebków wlewamy zupę i dodajemy po jednym ugotowanym jajku.