Czas 65 minut Porcji 4 kcal : 105 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Sprawdzony przepis na domowy żurek wielkanocny. Suszone grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około 10 minut.
Żurek wielkanocny – składniki:
pół litra zakwasu na żurek
20 dag chudego boczku wędzonego
3 białe kiełbasy
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
przyprawy: ziele angielskie (3x) liść laurowy (2x), sól, pieprz do smaku, majeranek
125 ml śmietany 18%
4 jajka ugotowane na twardo
Żurek wielkanocny – sposób wykonania:
Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około 10 minut.
Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia wyciskamy czosnek, chwilkę przesmażamy i całość dodajemy do zupy.
Następnie wrzucamy pętka białej kiełbasy i gotujemy wszystko około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy ponownie do zupy. Dodajemy tez do niej zakwas i przyprawiamy do smaku, dodajemy majeranek, gdy zupa lekko się zagotuje jest gotowa. Wówczas doprawiamy ją śmietaną.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.