Babeczki owsiane z miodem Manuka

Babeczki owsiane z miodem Manuka to bardzo smaczna i zdrowa przekąska dla całej rodziny. Takie muffinki lubią dzieci i dorośli.Są wilgotne i puszyste. Do ich wykonania nie potrzeba wagi, gdyż składniki podane są również na szklanki. Zobacz jak zrobić pyszne muffinki owsiane.

Babeczki owsiane z miodem to wyjątkowy deser, który daje nam siłę na cały dzień. To doskonała, FIT przekąska, po którą z czystym sumieniem możemy sięgać przez cały dzień. Smakują rewelacyjnie do kubka ulubionej kawy, herbaty lub kakao. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Pięknie wyrastają podczas pieczenia.

Składniki na babeczki owsiane z miodem Manuka

Szklanka = 250 ml. Z poniższych proporcji upieczemy 10 – 12 sztuk babeczek. Są tak pyszne, że warto od razu zrobić z podwójnej porcji.

– 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
– 200 ml mleka (0,8 szklanki)
– 150 g miodu (6 łyżek)
– 75 ml oleju roślinnego ( 5 łyżek lub około 1/3 szklanki)
– 80 g płatków owsianych górskich (1 szklanka)
– garść rodzynek
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Zobacz jak zrobić babeczki owsiane z miodem

Wszystkie składniki na muffinki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Dlatego na godzinę przed robieniem babeczek, należy wyjąć z lodówki mleko oraz jajka. Do wykonania pysznego deseru przygotuj: miskę, mikser, foremki na babeczki oraz piekarnik. Babeczki robi się bardzo szybko, dlatego od razu nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Do większej miski przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Dzięki napowietrzeniu mąki, babeczki będą puszyste. Następnie wlewamy mleko, olej i wbijam jajka. Dodajemy również: garść rodzynek, 6 łyżek miodu (najlepszy będzie MGO 550+) oraz płatki owsiane (najlepiej górskie, ponieważ błyskawiczne są za miękkie).

Wszystko miksujemy mikserem na średnich obrotach przez około 3 minut, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

PS. Aby otrzymać czekoladowe babeczki, to trzeba do masy ciasta dodać około 40 g kakao. Pamiętajmy jednak, aby zachować proporcje składników suchych. Należy wówczas odjąć od masą mąki 40 g i użyć 210 g mąki.

Do foremek na babeczki nakładamy masę ciasta do 3/4 wysokości. Foremki z babeczkami o średnicy około 5 cm umieszczamy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy się rumienią i wyjmujemy z piekarnika. Po ostudzeniu, wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *