Dlaczego warto wybrać pieczywo bez glutenu?

Dawniej jedzenie służyło tylko, aby zaspokoić te fizjologiczną potrzebę, przetrwać i mieć siłę do pracy i codziennego bytowania. Natomiast w obecnych czasach jedzenie oprócz odżywienia organizmu, dodaniu mu sił do pracy, nauki i zabawy ma dawać przyjemność. Podczas wspólnych posiłków ludzie celebrują czas spędzany ze sobą oraz delektują się pysznymi daniami.

W obecnych czas przez niekoniecznie zdrową żywność duża część społeczeństwa, nawet dzieci cierpią na różne alergie pokarmowe, nietolerancje. Jedni nie mogą spożywać laktozy, inni drożdży, a są też osoby mające nietolerancję glutenu. Niestety jest to spory problem ponieważ praktycznie we wszystkim nawet w ilościach śladowych znajduje się gluten. Natomiast dzięki coraz większej popularności produktów bezglutenowych osoby będące na diecie wykluczającej gluten również mogą cieszyć się coraz bardziej urozmaiconymi posiłkami zawierającymi produkty bezglutenowe. Dorośli czy dzieci chorujący na celiakię, czyli zanik kosmków jelitowych, mogą spożywać tylko produkty bezglutenowe, dlatego, aby mieć pewność robiąc zakupy warto wybierać takie produkty, które na opakowaniu mają symbol przekreślonego kłosa. Daję to pewność, że produkt jest w 100% bezglutenowy.

Z czego wypiekany jest chleb bezglutenowy?

Chleb to jedna z tych rzeczy którą prawie wszyscy jemu codziennie, jako kanapki, czy dodatek do dań. Był to chyba jeden z pierwszych produktów, który został stworzony w wersji bezglutenowej. Pieczywo bezglutenowe to takie, które nie zawiera pszenicy. Chleby bez glutenu są zdrowe, ponieważ wypiekane są między innymi z mąki amarantusowej, z ciecierzycy, z soczewicy, z mąki kukurydzianej, gryczanej i wielu innych, które nie zawierają glutenu. Pieczywo bez glutenu obecnie można dostać w kilku wariantach jako chleb jasny, chleb słonecznikowy, żytni, z ziarnami i wiele wiele innych. W większych sklepach możemy kupić nawet bułki, ciabaty czy bajgle bezglutenowe. Do pieczywa bezglutenowego dodawane są często tzw. super foods czyli siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, a także suszone owoce takie jak, żurawina, rodzynki, daktyle, które dodatkowo wzmacniają walory smakowe pożywienia. Produkty bezglutenowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale też już w prawie wszystkich super i hipermarketach. Wśród ludzi istnieje mylne przeświadczenie, że chleb bez glutenu jest niesmaczny. Chleb bezglutenowy jest równie pyszny, chrupiący i puszysty zarazem co tradycyjne pieczywo glutenowe i w zupełności może je zastąpić.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.