Jak wybrać i przygotować formę do tarty?

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, która zdobyła popularność niemal na całym świecie. Przygotowywana jest najczęściej z kruchego lub półkruchego ciasta, które piecze się do uzyskania złotobrązowego koloru, a następnie wypełnia się słodkim lub słonym farszem. Jednak, aby przygotować tartę, nie wystarczy sięgnąć po odpowiednie produkty spożywcze, ale również należy zainwestować w dobrą formę. Ale czym właściwie powinna się cechować odpowiednia forma do tarty? Jak wybrać najlepszą? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części niniejszego artykułu.

Jaka forma do tarty sprawdzi się najlepiej?

Wybór odpowiedniej formy do tarty to nie lada wyzwanie. Aby znaleźć najlepszą, należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:

  1. Kształt: formy do tart i foremki do tartaletek dostępne są w różnych kształtach, jednak najpopularniejsze są klasyczne, okrągłe modele.
  2. Rozmiar: w sprzedaży można znaleźć formy do tart o różnych wymiarach. Jeśli zamierzasz przygotowywać tartę dla większej liczby osób, to sięgnij po model, który pomieści dużą ilość składników.
  3. Materiał: na rynku dostępne są formy do tart wykonane z różnych materiałów, takich jak np. szkło, ceramika, stal czy silikon. Szczególną popularnością cieszą się modele metalowe, ponieważ dobrze przewodzą ciepło, co doskonale wpływa na pieczenie ciasta kruchego. Ponadto są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości.
  4. Nieprzywieralna powierzchnia: niektóre formy do tart są wyposażone w specjalną powłokę, do której nie przywierają potrawy. Wybierając model z taką powierzchnią, możesz być pewien, że wyciągnięcie tarty nie sprawi Ci trudności. Ponadto formy z nieprzywieralną powierzchnią są łatwe do czyszczenia.
  5. Jakość wykonania: wybierz formę do tarty cechującą się wysoką jakością wykonania. Sięgnij po model pochodzący od zaufanego producenta, który tworzy akcesoria do pieczenia z najwyższą starannością i dbałością o detale.

Jeśli zależy Ci na zakupie solidnej formy do tarty, to sprawdź oferty popularnych sklepów dostarczających akcesoria, dodatki i opakowania cukiernicze. W profesjonalnych sklepach dla cukierników można znaleźć formy do tart od renomowanych producentów, które są bardzo wygodne w użyciu, trwałe i estetyczne.

Jak przygotować formę do tarty?

Aby przygotować formę do tarty, należy na początku zapoznać się z instrukcją producenta, aby upewnić się, czy istnieją jakieś ograniczenia dotyczące jej użytkowania. Następnie ważne jest posmarowanie jej wnętrza cienką warstwą tłuszczu, np. masłem lub olejem. W kolejnym kroku trzeba posypać dno formy niedużą ilością mąki lub bułki tartej, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Jeśli kupiłeś formę bez powłoki antyadhezyjnej, to możesz naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, żeby uniknąć problemów z wyciągnięciem upieczonej tarty.

Gdy już przygotowałeś odpowiednio formę do tarty, czas wyłożyć ją ciastem. Rozprowadź je dokładnie na dnie i bokach. Jeśli ciasto jest równomiernie rozłożone, możesz włożyć je do rozgrzanego piekarnika.

Jaka forma do tarty – silikonowa czy stalowa?

Wiele osób zastanawia się, czy lepszym wyborem jest zakup formy do tarty z silikonu, czy może tej wykonanej ze stali. Ciężko jest wskazać konkretnie, który model jest lepszy, ponieważ oba mają swoje zalety. Formy stalowe równomiernie przewodzą ciepło i tym samym pomagają uzyskać równomierne pieczenie ciasta. Są bardzo trwałe i wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia. Dodatkowo niektóre z nich mają wyjmowane dno, co znacznie ułatwia wyciąganie upieczonej tarty.

Formy silikonowe również mają swoje zalety. Przede wszystkim są elastyczne, dzięki czemu można w prosty sposób wyjąć z nich gotowe wypieki. Ponadto silikon naturalnie jest nieprzywieralny, dlatego wykonane z niego formy są łatwe do czyszczenia. Dużą ich zaletą jest także odporność na szeroki zakres temperatur.

Aby wybrać formę do tarty, zastanów się nad swoimi potrzebami i przemyśl, jakie właściwości są dla Ciebie ważne. To pozwoli podjąć Ci decyzję, która forma sprawdzi się u Ciebie lepiej – silikonowa czy stalowa.

Artykuł partnerski.