Jak zadbać o naczynia emaliowane?

Garnki emaliowane to wieloletnie produkty. Warunkiem jednak aby można było z nich korzystać przez długi czas jest ich odpowiednie traktowanie. Co ciekawe, dzisiejsze naczynia emaliowane to zupełnie inne produkty niż garnki sprzed lat, w których gotowały nasze babcie. Dzisiejsze garnki emaliowane są o wiele lepszej jakości i trwalsze, oczywiście pod warunkiem, że wybierzesz dobrej jakości naczynia renomowanej marki. Takie są garnki Belis, wykonane z korpusu o grubości minimum 1,2 mm, a niektóre kolekcje mają nawet 2 mm! Jak nie zniszczyć naczynia emaliowanego i sprawić, żeby służył nam przez długi czas?

Garnki emaliowane to wieloletnie produkty. Warunkiem jednak aby można było z nich korzystać przez długi czas jest ich odpowiednie traktowanie. Co ciekawe, dzisiejsze naczynia emaliowane to zupełnie inne produkty niż garnki sprzed lat, w których gotowały nasze babcie. Dzisiejsze garnki emaliowane są o wiele lepszej jakości i trwalsze, oczywiście pod warunkiem, że wybierzesz dobrej jakości naczynia renomowanej marki. Takie są garnki Belis, wykonane z korpusu o grubości minimum 1,2 mm, a niektóre kolekcje mają nawet 2 mm! Jak nie zniszczyć naczynia emaliowanego i sprawić, żeby służył nam przez długi czas?

Odpowiednio przechowuj garnki

Najgorsze co można zrobić naczyniom z powłokami to wkładanie jednego garnka w drugi. Jeżeli ze względu na brak miejsca musimy to robić, to róbmy z głową. Wystarczy kilka kawałków filcu do przekładania naczyń, aby nie uszkodzić emaliowanej powłoki. Warto również wyłożyć dno szafki z garnkami silikonową podkładką, która będzie chronić przed obiciami.

Unikaj przypaleń

Postaraj się regularnie mieszać w garnku i nie dopuścić do wygotowania się z niego całej wody. Powłoka emaliowana ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale nie jest nieprzywierająca. Stosunkowo łatwo może dojść do przypaleń, a skrobanie emalii ostrymi narzędziami jest kategorycznie zakazane!

Myj naczynie od razu

Nie czekaj, aż resztki jedzenia na dnie przywrą. To będzie z korzyścią zarówno dla garnka, jak i dla Twojego spokoju! Zaraz po gotowaniu mycie naczyń jest znacznie prostsze, gdy jedzenie przywrze sytuacja znacznie się pogarsza.

Myj emalię delikatnie

Powłoki emaliowanej nie można szorować i absolutnie zakazane jest stosowanie na nich drucianych szczotek. Naczynie można myć jedynie miękką gąbką i delikatnymi środkami myjącymi. Aby pozbyć się mocniejszych zabrudzeń warto wykorzystać gorącą wodę, albo wodę z kwaskiem cytrynowym.

Zrezygnuj ze stalowych przyborów kuchennych

W naczyniach emaliowanych zalecane jest użytkowanie silikonowych i drewnianych akcesoriów kuchennych. Stalowe przybory mogą porysować powłokę emaliowaną.

Uważaj na szok termiczny

Garnki emaliowane znoszą dobrze wysokie i niskie temperatury, nie można jednak narażać ich na szok termiczny. Rozgrzanego garnka nie można od razu włożyć do lodówki czy zalać zimną wodą, należy najpierw zaczekać, aż wróci do temperatury pokojowej. Szok termiczny mógłby doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia naczynia.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.