Kawa z ekspresu kolbowego – jak przygotować ziarna?

Ekspres kolbowy uchodzi za sprzęt dla prawdziwych koneserów kawy. Przygotowany za jego pomocą czarny napój może smakować bardzo podobnie do tego podawanego we włoskiej kawiarni. Warunkiem będzie jednak odpowiednie stosowanie go, dzięki czemu efekt będzie naprawdę zadowalający. Sprawdź, jakiej kawy należy użyć i jak przygotować ją do zaparzenia w ekspresie kolbowym.

Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu kolbowego ?

Za idealny smak i aromat espresso odpowiada nie tylko odpowiedni ekspres, ale także rodzaj wybranej kawy i sposób zmielenia ziaren. Zdecydowanie wpływają one na bukiet i doznania smakowe, a także na moc i czas przyrządzania kawy.

Opcje są dwie, z czego jedna jest oczywiście mniej zalecana przez prawdziwego baristę. A mianowicie możesz zakupić w sklepie gotową kawę mieloną. Usprawni to proces zaparzania kawy i dzięki temu również nie będziesz potrzebować osobnego młynku do mielenia. Gotowa i zmielona mieszanka znacznie pogarsza jednak smak i aromat kawy.

Ziarna uwalniają najlepsze ekstrakty zaraz po zmieleniu, dlatego tak cenione są ekspresy z młynkiem. Oprócz tego szczególnie istotny w ekspresach kolbowych jest stopień zmielenia ziaren. W związku z tym istnieje także szansa, że dana mieszanka może nie nadawać się do wybranego modelu ekspresu.

Ekspresy do kawy – sprawdź promocje

Jaki stopień zmielenia kawy w ekspresie kolbowym

Kawa grubo zmielona będzie odpowiednia wyłącznie do ekspresów przelewowych. Użyta w sprzęcie kolbowym nie zaparzy się odpowiednio. Kawa może mieć zbyt jasną cremę, czyli naturalną piankę tworzącą się po prawidłowym zaparzeniu, lub nawet nie mieć jej wcale.

Z kolei ziarna z bardzo drobnego przemiału zbyt mocno się ubiją. Spowoduje to fakt, że woda przelewająca się przez filtr nie zaparzy odpowiednio ziaren, a barwa cremy będzie ciemna i mało estetyczna. Mogą także przedostać się do filiżanki drobne fusy, co jest niepożądane.

Do ekspresu kolbowego polecane jest mielenie kawy drobno lub średnio. Wówczas esencja będzie najwyższej jakości, a crema w odpowiednim kolorze i rozmiarze.

Jeśli kupujesz kawę mieloną w sklepie, koniecznie sprawdź jej specyfikację. Może nie być odpowiednia do parzenia w ekspresie kolbowym. Jeżeli samodzielnie mielisz ziarna, postaw na młynek z regulacją stopnia mielenia. Dzięki temu wydobędziesz pełnię aromatu z każdego typu ziaren.

Ubijanie kawy w kolbie – jak to zrobić?

Ubijanie kawy polega na dociśnięciu równomiernie wypoziomowanej kawy w kolbie za pomocą specjalnego stempla, nazywanego temperem. Prawidłowe ubijanie kawy powinno przebiegać w trzech etapach:

  • pierwsze, lekkie ubicie – ma na celu jednolite rozłożenie zmielonych ziaren w kolbie. Nie należy do niego używać zbyt dużo siły.
  • uderzenie trzonkiem tempera o kolbę – subtelnie i z wyczuciem należy tu stuknąć trzonkiem stempla w bok załadowanej kolby. Dzięki temu kawa, która przylepiła się do ścianek i wewnętrznych krawędzi sitka, wpadnie z powrotem do środka.
  • właściwe ubicie – należy wykonać je ze sporą siłą (szacuje się, że najlepszy będzie nacisk około 10 kg). W kolbie dzięki temu pozostanie ubity krążek kawowy, nazywany również coffee cake.

Podsumowanie

Dlaczego proces przygotowania kawy w ekspresie kolbowym wymaga tyle trudu, aby tylko przygotować kawę do parzenia? To jedyny sposób, za pomocą którego odpowiednio zmielimy kawę i przygotujemy ją na działanie silnego ciśnienia. Po drugie, uklepanie zapewnia równomierny przepływ wody przez kawę, a dzięki temu w pełni wydobędziemy jej aromat.

źródło zdjęcia: freepik.com

Artykuł partnerski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.