Ksylitol – zastosowania, właściwości i zalety

Ksylitol powszechnie nazywany jest cukrem brzozowym i stanowi on zdrową alternatywę dla tradycyjnego cukru białego lub cukru trzcinowego. Cukier brzozowy ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż sacharoza. Ksylitol jest również o 40% mniej kaloryczny. Co ważne, cukier brzozowy nie różni się ani smakiem, ani wyglądem od tradycyjnych słodzików. Dzięki temu stanowi jego najwierniejszy zamiennik i jest chętnie stosowany przez osoby starające się zapanować nad nadprogramowymi kilogramami.

Ksylitol w praktyce

Ze względu na swój smak, ksylitol to popularny i często wykorzystywany zamiennik sacharozy o uniwersalnym zastosowaniu. Pierwotnie był on stosowany przede wszystkim jako słodzik dla diabetyków. Decydował o tym niski indeks glikemiczny i obniżona kaloryczność. Obecnie cukier brzozowy znajduje zastosowanie m.in. w cukiernictwie i piekarnictwie. Stanowi także bardzo ważny składnik procesu przetwórstwa owoców. Swoje zastosowanie w branży przetwórczej zawdzięcza odporności na działanie wysokich temperatur. Warto również pamiętać o tym, że ksylitol ma mało kalorii i dodatkowo zmniejsza łaknienie na słodycze w rezultacie czego stanowi częsty składnik diet dla osób stosujących dietę redukcyjną.

Obok branży dietetycznej, spożywczej i przetwórczej, ksylitol znajduje zastosowanie w produktach higienicznych. Znaleźć można go m.in. w aerozolach do nosa i pastach do zębów.

Właściwości i zalety stosowania cukru brzozowego

Zastąpienie sacharozy cukrem brzozowym ma bardzo korzystny wpływ dla naszego organizmu. Obok niższej kaloryczności ksylitol:

  • charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi,
  • wpływa na poprawę naturalnej odporności organizmu,
  • jest skuteczny w walce z próchnicą i chorobami dziąseł,
  • zwiększa przyswajanie wapnia w diecie,
  • opóźnia proces starzenia się organizmu,
  • poprawia stan kości,
  • ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym,
  • poprawia mineralizację szkliwa zębowego.

Wszystkie te korzyści idą w parze ze słodkim smakiem, który z łatwością możemy pomylić z tradycyjnym cukrem białym.

Czy ksylitol ma jakieś wady?

Nadmierne spożycie ksylitolu może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych. U osób, które nadużywały substancji słodzących, obserwowano tendencję do wzdęć.

Co ważne, powodem większości nieprzyjemnych skutków ubocznych stosowania produktów słodzących, jest użytkowanie preparatów niewiadomego pochodzenia. Zaopatrując siebie i swoich najbliższych w ksylitol, warto wybierać wyłącznie cukier brzozowy renomowanych marek. Jedną z nich jest PolBioEco. Firma znana jest z wysokiej jakości oferowanych produktów oraz ich bezpieczeństwa. Składniki i surowce do wyrobu produktów spożywczych PolBioEco pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych. Propozycje posiadają w ofercie wyłącznie naturalny i bardzo krótki skład. Warto również pamiętać o przestrzeganiu zalecanego dobowego limitu spożycia. Ksylitol to doskonały zamiennik cukru, ale nie powinien być konsumowany w nadmiarze zwłaszcza że jest bardzo słodki i nie wymaga dużego dawkowania.

Gdzie kupić dobry ksylitol brzozowy?

Niezależnie od tego, czy planujesz zakup ksylitolu brzozowego czy też innych zdrowych dodatków spożywczych, warto postawić na produkty sprawdzonych producentów. Marka PolBioEco to uznany producent i dystrybutor żywności ekologicznej. W jej asortymencie znajdziesz m.in. cukier brzozowy. Oferowana substancja słodząca składa się wyłącznie z czystego ksylitolu pochodzącego z Finlandii. Zapraszamy do sklepu PolBioEco, w którym znajduje się wiele ekologicznych produktów wysokiej jakości: https://sklep.polbioeco.pl

Dostępny aktualnie w sprzedaży ksylitol jest najczęściej pozyskiwany z kukurydzy. Część producentów niezmiennie pozyskuje substancję słodzącą z kory brzozowej. To właśnie ze względu na pierwotne źródło pozyskiwania ksylitol jest nazywany cukrem brzozowym. Substancja ta odznacza się jednak zupełnie innymi właściwościami niż popularny cukier biały. W artykule PolBioEco, dowiecie się więcej na temat Ksylitolu: https://polbioeco.pl/ksylitol-wlasciwosci-i-zastosowania-czyli-co-warto-o-nim-wiedziec/

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *