Jeśli chodzi o smażenie, na rynku znajdziemy wiele różnych patelni, których można używać do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Niemniej często trudno jest dokładnie określić, jakie są główne funkcje każdej z nich. W tym artykule przyjrzymy się bardziej szczegółowo patelniom ze stali nierdzewnej, aby dać Ci wyobrażenie o ich funkcjonalności i tym, co robią najlepiej! Ponadto przedstawimy parę wskazówek, które pomogą w zakupie.
Materiał
W produkcji patelni ze stali nierdzewnej wykorzystuje się przeważnie kilka rodzajów metali: węgla, żelaza, chromu z niklem, tytanu, a czasem miedzi. Jednakże jedynym, który rzeczywiście wchodzi w kontakt z żywnością, jest właśnie stal nierdzewna. Przez wielu uznawany jest za najlepszy surowiec w przypadku smażenia. Dlaczego? Ponieważ w przeciwieństwie do patelni miedzianych, a także tych nieprzywierających, nie mają one powłoki ochronnej. Oznacza to, że nie ma możliwości przedostania się szkodliwych toksyn do smażonych składników, tym samym zapewniając sobie „bezpieczne” śniadanie, obiad, czy kolację.
Waga
Jeśli chodzi o wagę patelni ze stali nierdzewnej, obowiązuje zasada, że im cięższa patelnia, tym lepiej. Wiadomo, że cięższe patelnie są twardsze, co pomaga zapobiegać powstawaniu gorących miejsc. Mają również doskonałe rozprowadzanie ciepła, co oznacza, że potrawy będą ugotowane bardziej równomiernie, bez pozostawiania niegotowanych miejsc.
Cena
Oczywiście, znalezienie wyjątkowo taniej patelni ze stali nierdzewnej nie jest niemożliwe. Zastanów się jednak na tym, czy faktycznie zależy Ci na naczyniu wysokiej jakości, w którym będzie przygotowywać pyszne i, przede wszystkim zdrowe posiłki? Prawda jest taka, że za taki komfort warto mimo wszystko zapłacić nieco więcej.
Podsumowanie
Chcąc w jak najlepszy sposób przyrządzać mięsa, makarony i innego rodzaju potrawy z uwzględnieniem procesu smażenia, warto jest mieć pod ręką sprawdzoną i wytrzymałą patelnię ze stali nierdzewnej. Sięgając po produkt tego typu z niższej półki, nie tylko paradoksalnie stracimy pieniądze, ale i będziemy zmuszeni za jakiś czas kupić nowy, ponieważ ten dość szybko się zużyje. Należy też pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji takiej patelni i unikaniu sytuacji, gdy ta wchodzi w kontakt z innymi metalowymi przedmiotami.
Artykuł partnera