Piec konwekcyjno-parowy – nowoczesne urządzenie do Twojej kuchni

Prowadzenie lokalu gastronomicznego lub innego punktu, w którym niezwykle istotne jest odpowiednie wyposażenie kuchni, wymaga zaopatrzenia się w najwyższej klasy sprzęt. Wysoki poziom kulinarny oceniany jest nie tylko na podstawie umiejętności kucharza i jakości sporządzonych dań, ale również w oparciu o poziom zużycia materiałów oraz oszczędność pieniędzy i energii. W związku z powyższym warto podjąć decyzję o zakupie pieca konwekcyjno-parowego. Czym on jest? Jakie są jego możliwości i największe zalety? Tego dowiesz się, czytając niniejszy artykuł.

Czym jest piec konwekcyjno-parowy?

Piec konwekcyjno-parowy to nowoczesne urządzenie, o dosyć rozbudowanym systemie, w którym zastosowane zostały innowacyjne technologie. Sekret tkwi w wielokrotnym przetłaczaniu nagrzanego powietrza przez wmontowane w komory specjalne filtry oczyszczające. Dzięki dokładnemu odfiltrowaniu poszczególnych cząsteczek tłuszcze osadzają się w jednym miejscu, eliminując przenikanie się zapachów. Poprzez zapewnienie poziomej cyrkulacji powietrza, piec konwekcyjno-parowy umożliwia równomierny rozkład temperatury w środku. Natomiast dodatek pary wodnej przyczynia się do zredukowania czasu pieczenia potraw, dbając jednocześnie o zachowanie wysokiego poziomu ich soczystości.

Możliwości pieca konwekcyjno-parowego

Sprzęt gastronomiczny, jakim jest piec konwekcyjno-parowy, umożliwia przeprowadzanie różnorodnych czynności. Obróbka termiczna dań może przybierać formę:

  • gotowania zwykłego oraz na parze wodnej,
  • pieczenia,
  • grillowania,
  • smażenia,
  • blanszowania.

Potrawy przyrządzane za pomocą tego rodzaju pieca, zachowują swoją soczystość, a także gotowe są znacznie szybciej, niż w przypadku tradycyjnych rozwiązań.

Co przekłada się na większość oszczędność pieca konwekcyjno-parowego?

Redukcja kosztów jest możliwa dzięki wielu funkcjonalnościom pieca konwekcyjno-parowego. Na mniejszy pobór energii energetycznej wpływa między innymi opcja, pozwalająca na przygotowanie wielu dań jednocześnie, podczas trwania jednego cyklu, bez mieszania się ze sobą zapachów potraw. Ponadto pozioma cyrkulacja powietrza sprawia, że temperatura we wnętrzu rozkładana jest bardziej równomiernie, dzięki czemu posiłki gotowe są znacznie szybciej. Natomiast brak potrzeby używania tłuszczu przyczynia się do tego, że są zdrowsze, mniej kaloryczne i bogatsze w składniki odżywcze, zachowując swoją soczystość na jak najwyższym poziomie, przy równoczesnym ograniczeniu możliwości przesuszenia lub przypalenia.

Zalety pieca konwekcyjno-parowego

Stosowanie pieca konwekcyjno-parowego w domowej kuchni bądź renomowanym lokalu niesie ze sobą mnóstwo korzyści. Do najważniejszych zalet, zasługujących na szczególną uwagę, należą przede wszystkim:

  • przygotowywanie wielu dań jednocześnie podczas trwania jednego cyklu,
  • nieprzenikanie aromatów potraw między sobą,
  • funkcja zapamiętywania ostatnio ustawianych parametrów,
  • system automatycznego oczyszczenia się pieca,
  • niewielkie gabaryty urządzenia,
  • niski poziom poboru wody i energii elektrycznej,
  • przyspieszony czas obróbki termicznej,
  • wielofunkcyjność i wielozadaniowość,
  • ograniczenie ilości stosowanego tłuszczu do przyrządzenia potraw,
  • minimalizacja spadku masy produktów poddawanych obróbce,
  • łatwość obsługi sprzętu,
  • zadbanie o bezpieczeństwo użytkownika.

Biorąc pod uwagę mnogość zalet, piec konwekcyjno-parowy powinien znaleźć się w każdej kuchni, gdzie ceniony jest nie tylko czas kucharza, ale również zachowanie walorów smakowych przyrządzanych potraw, na bardzo wysokim poziomie, z jednoczesną dbałością o oszczędność pieniędzy, wody i energii elektrycznej.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *