Sezon na szparagi!

Czas na szparagi właśnie trwa w najlepsze, dzięki czemu będziemy mogli delektować się wyjątkowym smakiem tych niezwykle dietetycznych warzyw jeszcze przynajmniej do końca czerwca. Warto zatem odwiedzić osiedlowy warzywniak, zaopatrzyć się w ten sezonowy przysmak i wykorzystać go do przygotowania pysznego, zdrowego obiadu.

Dwie odmiany, wiele różnic

W sklepach można dostać dwa rodzaje szparagów – białe (popularniejsze) i zielone (cenione przez koneserów). Odmiany te różnią się warunkami wzrostu (białe rosną pod ziemią, natomiast zielone zawdzięczają swą barwę chlorofilowi produkowanemu dzięki promieniom słonecznym), smakiem (białe są delikatne i słodkawe, a zielone intensywnością przypominają nowalijki) oraz sposobem ich przyrządzania. Właśnie ten ostatni aspekt wzbudza najwięcej wątpliwości, generując rzeszę pytań, dlatego śpieszmy wyjaśnić tę palącą kwestię.

Białe szparagi wymagają dłuższego gotowania. Dlaczego? Wynika to z faktu, że są grubsze od zielonej odmiany. W związku z tym optymalny czas ich gotowania wynosi około 12 minut. Białe szparagi należy ponadto przyciąć w najtwardszym miejscu (w okolicach 2/3 wysokości), a odcięty kawałek wykorzystać np. do zrobienia wywaru na zupę krem.

W przypadku zielonych szparagów czas gotowania jest znacznie krótszy, ponieważ po 3 minutach są one miękkie i gotowe do spożycia. Trzeba jednak pamiętać, aby włożyć je do wrzącej wody główką do góry.

Przepyszne przepisy na dania ze szparagami

Jeśli narobiliśmy Wam smaku na szparagową ucztę, to koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy:

Bez względu, która potrawa znajdzie się na Waszym talerzu, będzie to smakowita i zdrowa uczta. Życzymy smacznego!