Wałek do ciasta niejedno ma imię

Każda kuchnia – domowa lub restauracyjna – powinna mieć na wyposażeniu wałek do ciasta. Wałkowanie przydarza się podczas przygotowywania dań słodkich, wytrawnych i neutralnych – ciasteczek, pierogów lub makaronu. Asortyment wałków jest jednak niejednorodny! Dziś przybliżamy rodzaje tych prostych, lecz niezbędnych akcesoriów kuchennych. Jaki wybierzesz Ty?

Wałki do… wałkowania. Rodzaje klasycznych wałków

Wśród wałków do ciasta znajdziemy produkty wykonane z różnych surowców: drewna, silikonu, tworzywa oraz stali. Który z nich będzie najlepszy dla Ciebie?

Wałek drewniany – tradycyjna pomoc w kuchni

Najpopularniejsze, znane od wielu lat, są wałki drewniane – tradycyjne i z duszą. Jeśli lubisz klasyczne rozwiązania, wybierz właśnie taki. Jest ekologiczny i pięknie prezentuje się w kuchniach utrzymanych w stylu naturalnym lub retro. Ze względu na brak specjalnej powłoki, drewniany wałek do ciastamoże wymagać posypywania mąką w trakcie pracy. Taki zabieg zapobiega przyklejaniu się ciasta i umożliwia skuteczne rozwałkowywanie.

Wałek silikonowy – lekki i kolorowy

wałek silikonowy

Wygodniejszy w użyciu jest wałek do ciasta silikonowy – na pewno jest lżejszy niż drewniany, a do tego mniej przywiera do ciasta. Podobnie jak inne kuchenne akcesoria z silikonu, takie wałki do ciasta są bardzo funkcjonalne. Lekkość sprawia, że operuje się nimi z łatwością. Wytrzymałość chroni je przed skrajnymi temperaturami i umożliwia mycie w zmywarce. Bez problemu utrzymasz je w czystości.

Wałek silikonowy do ciasta ma również zaletę stylistyczną. Bogactwo dostępnych kolorów sprawia, że akcesoria silikonowe mogą być istotnym elementem wystroju kuchni, niezależnie od Twojej fantazji. Uwaga! Wykorzystaj to w zachęcaniu dzieci do pichcenia i pieczenia – żywe barwy przyborów kuchennych przyciągną ich uwagę skuteczniej niż klasyczne drewno lub zimna stal.

Wałek plastikowy – tani i wygodny

W pracy z dziećmi możesz też postawić na wałek plastikowy – lekki i łatwy w użyciu. Podobnie jak silikon, a w przeciwieństwie do drewna, możesz go sprawnie utrzymać w czystości – powierzchnia tworzywa sztucznego jest gładka i nie gromadzi bakterii. Plastikowe wałki są również przystępne cenowo. Na rynku znajdziesz nie tylko najprostsze warianty, ale też te z termoregulacją – wystarczy, że wlejesz do środka ciepłą lub zimną wodę, aby zapobiegać przywieraniu danego ciasta.

Stalowy wałek kuchenny – nowoczesny i nieprzywieralny

Wałek do ciasta może być wykonany także ze stali. Stalowe wałki często spotykane są w kuchniach cenionych restauracji, ale i w modernistycznie urządzonych kuchniach. Designerski wałek prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest bardzo praktyczny. Pozwala na szybkie wałkowanie z zachowaniem niskiej temperatury (np. przy przygotowywaniu ciasta francuskiego lub półfrancuskiego).

Najlepsze wałki ze stali pokryte są warstwą nieprzywieralną, która pozwala na sprawne wałkowanie bez używania mąki. Stal nierdzewna jest sterylna, a więc higieniczna. Może być myta w zmywarce.

Jak szybko ozdobić swoje wypieki? Wałek do ciasta z wzorami

Zostawmy już kwestię surowców, z jakiego wykonano dany wałek kuchenny. Przejdźmy do zdobienia! Na rynku pojawia się coraz więcej akcesoriów, na których wygrawerowane są rozmaite kształty, odciskające się na cieście podczas wałkowania. Wałek do ciasta z wzorami pozwala na upiększenie wypieków w precyzyjny i szybki sposób.

W ten sposób możesz przygotować ciasteczka na święta, elegancką kolację lub urodzinowe party dzieciaków. To wspaniała zabawa! Przepiękne słodkości z misternymi wzorkami zachwycą każdego! W każdej kuchni powinien być przynajmniej jeden taki wałek… choć trzeba przyznać, że trudno oprzeć się założeniu większej kuchennej kolekcji!

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.