Tort na miarę

Torty – temat rzeka, każdy lubi, nieliczni pieką. Gdy zbliża się okazja typu urodziny, imieniny, rocznice, święta okazjonalne zachodzimy w głowę jaki duży tort zamówić i przede wszystkim jaki smak wybrać. Postaram się Wam w tym chociaż trochę pomóc, aby przed udaniem się do cukierni być przygotowanym na każdą ewentualność.

Wielkość tortu a liczba łasuchów

Pierwszą kwestią, którą warto rozważyć jest oczywiście liczba osób, których zamierzamy poczęstować tortem. Z pewnością nie chcielibyśmy takiej sytuacji, aby dla naszego gościa zabrakło porcji ciasta. Dlatego też przygotowałam dla Was krótką ściągawkę z orientacyjnymi przeliczeniami. Korzystajcie!

TORTY OKRĄGŁE

ŚREDNICA – ILOŚĆ PORCJI

18 – 12-14

20 – 15-17

22 – 18-20

24 – 20-25

26 – 25-28

28 – 28-30

30 – 30-40

Pokaż kotku co masz w środku, czyli smaki

Po części praktycznej teraz możemy skupić się na czymś o wiele przyjemniejszym – smakami tortów. Współcześni cukiernicy co rusz obmyślają nowe receptury na tort idealny. Poza klasykami takimi jak cudowny w swej prostocie Tort Szwarcwaldzki składający się z czekoladowych blatów biszkoptowych przełożonych kremem śmietanowym i świeżymi wiśniami, czy też Tort Czekoladowy, w którym jak sama nazwa wskazuje znajdziecie ogrom czekolady, warto czasami spróbować innych propozycji.

Baza tortu

W 99% bazą do tortu jest biszkopt. Najczęściej spotykamy się z ich dwoma rodzajami, czy waniliowym i kakaowym. Dodając jednak do biszkoptu tartą skórkę cytryny lub pomarańczy otrzymany całkiem inną propozycję. Nowością są również liofilizowane owoce, które nie tylko pięknie wyglądają, lecz także wynoszą biszkopt na całkiem innym wymiar smaku.

Kremy

Co tu dużo mówić, w torcie po prostu musi być mnóstwo pysznego kremu. Jeszcze kilka lat temu masy do tortów były najczęściej przygotowywane na bazie masła i budyniu. Teraz odchodzi się od tego rozwiązania i wybieramy lżejszą opcję, czyli połączenie śmietanki i włoskiego sera mascarpone. Gdy mamy już przygotowany taki bazowy krem teraz możemy zaszaleć z dodatkami zmieniając go według naszych potrzeb i oczywiście kubków smakowych. Dodatek ciemnej lub białej czekolady, nutelli, roztopionych czekoladek, musów owocowych zmieni oblicze zwykłego kremu w cudowną ferie smaków i aromatów. Do kremu możemy również dodać świeże owoce, które sprawią, że nasze ciasto będzie bardziej winne i orzeźwiające. Tutaj najlepiej sprawdzą się owoce jagodowe typu truskawki, maliny, jagody.

Żelki i chrupki

Ostatnimi czasy bardzo modnym dodatkiem do tortów są żelki i chrupki. Już śpieszę z wyjaśnieniami o co w tym wszystkim chodzi. Żelki to po prostu musy owocowe usztywnione za pomocą żelatyny. Podobnie jak świeże owoce sprawiają, że tort jest niebiańsko lekki i rześki. Chrupki natomiast, to pokruszone orzechy, ciasteczka zespolone ze sobą, np. słodkim karmelem czy też czekoladą. Wywołują wrażenie przyjemnej niespodzianki i zapewniam, że są baaardzo smaczne.

Nasączenie

Chyba nikt z nas nie chciałby zjeść suchego, nie smacznego tortu. Tutaj z pomocą przychodzą nasączenia, czyli płyn, który nawilża biszkopt w torcie. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest czarna herbata z cytryną. To typ nasączenia, który sprawdza się zarówno w przypadku dzieci jaki dorosłych. Jednak, gdy na imprezę zapraszamy gości 18+warto zaszaleć i nasączyć tort alkoholem. Świetnym wyborem jest tutaj wódka orzechowa, Aperol, likier Amaretto czy Baileys. Możliwości jest multum. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.

Tak, wiem… Pewnie narobiłam Wam smaka na taki pyszny torcik. Szczerze mówiąc, sama teraz nie pogardziłabym kawałkiem puszystego czekoladowego biszkoptu nasączonego wódką z orzechów laskowych przełożonego aksamitnym kremem orzechowym… Ale cóż muszę zadowolić się małą czarną. Tak czy siak, mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam i wybór tortu idealnego już nie będzie dla Was żadnym problemem.

Autor: https://bgcatering.pl/

Artykuł partnerski

Jedna odpowiedź do “Tort na miarę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *