Gołąbki bez zawijania

Czas 45 minut Porcji kcal : 110 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Gołąbki bez zawijania – składniki :

70 dag szynki wieprzowej
pół kg kapusty drobno poszatkowanej
2 torebki ryżu
1 cebula
łyżeczka masła
sól, pieprz
10 dag kaszy manny
2 jajka

sos pomidorowy :
litr bulionu
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu (do smaku)

Gołąbki bez zawijania – sposób wykonania :

Mięso mielimy za pomocą maszynki.
Ryż gotujemy 2x krócej niż podaje informacja na opakowaniu. Studzimy
Cebulkę siekamy drobno i szklimy na łyżeczce masła.
Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, cebulę, poszatkowaną kapustę i wbijamy jajka, dodajemy kaszę mannę, solimy, pieprzymy mieszamy.
Z masy formujemy kotlety które obsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do bulionu dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy koncentratem, zalewamy gołąbki. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach C.

2 odpowiedzi na “Gołąbki bez zawijania”

  1. Mam pytanie – czy mięso ma być surowe czy może być gotowane? Czy może być dodana kiełbasa mielona np. lepsza (droższa) zwyczajna? zamiast mięsa

  2. Mięso surowe. Po co stosować kiełbasę, która nie dość że droższa od surowego mięsa to jeszcze ma pełno chemii w sobie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *