Bezglutenowe ciastka jaglane cytrynowe

Czas 50 minut Porcji kcal : 277 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Bezglutenowe ciastka jaglane cytrynowe – składniki:

Składniki na ciastka:
szklanka kaszy jaglanej
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej, a w razie potrzeby dodajemy następne
sok z całej średniej cytryny

Składniki na lukier:
sok z ćwiartki cytryny
pół szklanki cukru pudru

Bezglutenowe ciastka jaglane cytrynowe – sposób wykonania:

Przygotowanie pysznych bezglutenowych ciasteczek zaczynamy od ugotowania do miękkości kaszy jaglanej. Po ugotowaniu kaszy i ostudzeniu jej dodajemy pozostałe składniki.

Zagniatamy ciasto, z którego następnie zwilżonymi rękami formujemy małe ciasteczka takie jak na zdjęciu. Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika. Pieczemy przez okres od 20 do 25 minut.

Przygotowujemy lukier:
Mieszamy cukier puder z sokiem cytryny – dodając stopniowo sok, aż otrzymamy pożądaną konsystencję.
Ostudzone ciasteczka jaglane polewamy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.

Uwaga autorki przepisu: jeśli po kilku dniach ciastka bezglutenowe zaczną twardnieć, możesz podgrzać je na parze /lukrem do góry/ i będą ponownie być smaczne i miękkie.