Śliwki w czekoladzie

Czas 30 minut Porcji 10 kcal : 435 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne śliwki w czekoladzie, to jeden z najprostszych deserów. Idealny na świąteczny stół. Cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Zamiast drogich, kupnych cukierków, można szybko zrobić własne domowe.

Śliwki w czekoladzie – składniki:

– 30 dkg suszonych śliwek bez pestek
– 200 ml alkoholu 40% /rum, whisky, wódka/
– 2 gorzkiej czekolady = 200 gramów

Śliwki w czekoladzie – sposób wykonania:

Pyszne śliwki w czekoladzie, to jeden z najprostszych deserów. Idealny na świąteczny stół. Cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Zamiast drogich, kupnych cukierków, można szybko zrobić własne domowe. Kupne śliwki w czekoladzie nie są już takie dobre jak dawniej. Soczyste śliwki oblane czekoladą – będziecie nimi zachwyceni.

Suszone śliwki zalewamy w miseczce alkoholem 40% do nasączenia przez okres kilkunastu godzin. Przykrywamy, by alkohol się nie ulatniał. W wersji dla dzieci pomijamy namaczanie w alkoholu.
Gdy śliwki są już nasączone, przygotowujemy zalewę czekoladową. Tabliczki czekolady łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. kawałki czekolady wsypane do miseczki stawiamy na rondelku/garnuszku z gorącą wodą. Czekolada ładnie się rozpuści, nie przypali i nie będzie grudek.

Osuszamy śliwki np kuchennym ręcznikiem papierowym. Rozkładamy na talerzu lub blaszce papier do pieczenia. Śliwki pojedynczo obtaczamy w czekoladzie, odczekujemy aż nadmiar spłynie i odstawiamy na przygotowany papier. Całość odkładamy do lodówki, aby zastygło. Szybki i smaczny deser na świąteczne dni i nie tylko 

W wersji dla dzieci pomijamy namaczanie śliwek w alkoholu. Zamiast tego dla urozmaicenia możemy do środka każdej śliwki włożyć np kawałek orzecha włoskiego.
Śliwki można samodzielnie wysuszyć np w suszarce na grzyby. Zamiast na papier, czekoladowe śliwki można odkładać na kratkę.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.