Śledzie w sosie cytrynowym - składniki:

6 płatów śledziowych
2 nieduże, umyte cytryny
2 średnie cebule
1/4 litra oliwy lub oleju z pestek winogron
2 łyżeczki cukru pudru
czubata łyżka cukru pudru
pieprz świeżo zmielony
do posypania natka pietruszki

Śledzie w sosie cytrynowym - sposób wykonania:

Pyszne śledzie z wyraźną nutą cytryny i natką pietruszki, to kolejna propozycja tym razem modyfikacja popularnych śledzi w oleju.
Śledzie moczymy w wodzie. Po wymoczeniu, odsącznie i osuszeniu w ręczniku papierowym kroimy płąty śledziowe na 5 części.
Siekamy natke pietruszki. Cebulę kroimy drobno w kostkę, przelewamy na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą.

Dzięki temu cebula straci swoją ostrość i zachowa jednocześnie jędrność.
Z cytryn zcieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, a następnie wyciskamy sok. W miseczce robimy sos mieszając ze sobą sok z cytryny, skórkę cytryn, cukier puder i oliwę.

Do słoika lub do miseczki wkładamy naprzemiennie warstwę śledzi i cebuli, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę cebuli oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy sosem cytrynowym.

Naczynie zakrywamy i odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
Poleć przepis znajomemu