Czas 45 minut Porcji 8 kcal : 410 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Aromatyczne, słodkie i chrupiące pierniczki jak z IKEI. Nie są twarde jak tradycyjne pierniczki, dlatego można je upiec w ostatniej chwili przed świętami.
Szwedzkie pierniczki jak z IKEI – składniki:
4 szklanki 250ml mąki /680 g/
175 g masła
150 ml syropu cukrowego /75 ml wody i 75 g cukru gotujemy kilka minut w garnuszku, aż syrop lekko zgęstnieje/
150 ml śmietanki 30 %
szklanka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego suchego imbiru
łyżeczka mielonych goździków
skórka z pomarańczy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szwedzkie pierniczki jak z IKEI – sposób wykonania:
Aromatyczne, słodkie i chrupiące pierniczki jak z IKEI. Nie są twarde jak tradycyjne pierniczki, dlatego można je upiec w ostatniej chwili przed świętami.
Syrop cukrowy, masło, cukier trzcinowy i przyprawy rozpuszczamy ale nie zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
Ubijamy lekko śmietankę z ostudzoną masą cukrową. Wsypujemy mąkę i wygniatamy ciasto, które następnie cienko wałkujemy. Wycinamy foremkami ciasteczka. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wycięte pierniczki.
W rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 225 st. C pieczemy pierniczki do 4-5 minut.