Świąteczne racuchy piernikowe

Czas 25 minut Porcji kcal : 215 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Racuchy piernikowe to doskonałe danie na śniadanie czy podwieczorek ze świąteczną nutą. Przy ich robieniu cały dom pachnie wigilijnymi przyprawami.

Świąteczne racuchy piernikowe – składniki:

szklanka mąki
serek homogenizowany – 150 g
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki kaszy pęczak
4 łyżki cukru
jajko
łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
kilkanaście rodzynek
kilkanaście suszonej żurawiny
tłuszcz do smażenia polecam olej kokosowy

Świąteczne racuchy piernikowe – sposób wykonania:

Racuchy piernikowe to doskonałe danie na śniadanie czy podwieczorek ze świąteczną nutą. Przy ich robieniu cały dom pachnie wigilijnymi przyprawami. Lubię zapach cynamonu, kardamonu, migdałów i piernika.
Kaszę pęczak wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu aż zmięknie.

W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, cukier, przyprawę do pierników, serek homogenizowany, jajko, mleko, rodzynki i żurawinę i ugotowany pęczak.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy porcje racuchów. Smażymy obustronnie na rumiano.

Posypujemy dla dekoracji cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *