Dietetyczne goł±bki warzywne - składniki:

500 ml wywaru warzywnego
100 g koncentratu pomidorowego
1 ¶rednia kapusta
2 pietruszki
2 z±bki czosnku
5 ¶rednich marchewek
3 ¶rednie cebule
pół selera
pół jabłka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz i chili

Dietetyczne goł±bki warzywne - sposób wykonania:

Dzi¶ dietetyczne goł±bki bez mięsa i ryżu. Do nadzienia użyjemy dobrze przyprawiony farsz warzywny. Podobny w składzie i smaku do farszu ryby po grecku. Goł±bki s± przepyszne palce lizać.

Na tarce o dużych oczkach ¶cieramy marchewkę, jabłko oraz pietruszkę. Miażdżymy czosnek. Cebulę i selera kroimy w plasterki.
Tak przygotowane warzywa zalewamy w garnku szklank± wody i dusimy, aż zrobi± się miękkie. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Cało¶ć mieszamy. Smak warzyw musi być intensywny.

Obieramy kapustę z wierzchnich li¶ci i wycinamy gł±b. W dużym garnku zalewamy wrz±tkiem i przykrywamy. Po kilku minutach takiego parzenia, ostrożnie wyjmujemy kapustę i ostudzamy. Zdejmujemy warstwy li¶ci kapusty, gdyby nie chciały lekko odchodzić to ponownie j± sparzamy.
Na każdy li¶ć kapusty nakładamy duż± porcję warzywnego farszu i zawijamy goł±bki. Goł±bki układamy jeden przy drugim w garnku i zalewamy gor±cym wywarem warzywnym. Cało¶ć gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu