Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 170 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Ziemniaczano – buraczkowe pierogi z ricottą – składniki:
Składniki na ciasto:
– 250 gram mąki
– łyżka oliwy
– letnia woda
Składniki na farsz:
– 125 gram serka ricotty
– 100 gram ugotowanych ziemniaków
– jajko
– 75 gram ugotowanych buraków
– łyżeczka szałwii
– sól i pieprz do smaku
– masło do smażenia
Ziemniaczano – buraczkowe pierogi z ricottą – sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Buraki tarkujemy na drobnych oczkach tarki i odciskamy sok, dodajemy je do ziemniaków wraz z serkiem i jajkiem, mieszamy. Następnie dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy z niej kopczyk a w środku robimy dołek. Wlewamy do niego oliwę a następnie letnią wodę /stopniowo/, zagniatając ciasto.
Wyrobione ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka kładziemy nieco farszu i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Odkładamy na podsypaną mąkę stolnicy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Na patelnię wrzucamy masło, wsypujemy szałwię i wrzucamy pierogi, przesmażamy.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Smacznego