Ziemniaczano - buraczkowe pierogi z ricottą - składniki:

Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki
- łyżka oliwy
- letnia woda

Składniki na farsz:
- 125 gram serka ricotty
- 100 gram ugotowanych ziemniaków
- jajko
- 75 gram ugotowanych buraków
- łyżeczka szałwii
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia

Ziemniaczano - buraczkowe pierogi z ricottą - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Buraki tarkujemy na drobnych oczkach tarki i odciskamy sok, dodajemy je do ziemniaków wraz z serkiem i jajkiem, mieszamy. Następnie dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy z niej kopczyk a w środku robimy dołek. Wlewamy do niego oliwę a następnie letnią wodę /stopniowo/, zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka kładziemy nieco farszu i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Odkładamy na podsypaną mąkę stolnicy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Na patelnię wrzucamy masło, wsypujemy szałwię i wrzucamy pierogi, przesmażamy.
Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu