Czas 40 minut Porcji 8 kcal : 420 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe – składniki:
200 g ryżu do risotto
2 szklanki mleka ryżowego /lub zwykłe/
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
100 gram cukru
1/4 łyżeczki soli
50 gram migdałów
skórka starta z jednej cytryny
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe – sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy sól a następnie wsypujemy ryż, gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całe mleko /pod przykryciem, mieszamy by nie przywarło/.
Gotowy ryż studzimy. Migdały mielimy, dodajemy je do ryżu, wsypujemy proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do ryżu, mieszamy, z białek ubijamy pianę i również dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.