Czas 50 minut Porcji 6 kcal : 180 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Pierogi ze szpinakiem i ricottą – składniki:
Składniki na ciasto:
pół kg mąki,
2 łyżki oliwy,
letnia woda
Składniki na farsz:
– 450 g mrożonego szpinaku
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 135 g serka ricotta
– gałka muszkatołowa
– do smaku sól i pieprz
Pierogi ze szpinakiem i ricottą – sposób wykonania:
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, pod koniec dodajemy drobniutko posiekany czosnek, następnie dodajemy mrożony szpinak i dusimy do momentu aż szpinak się rozmrozi a nadmiar wody odparuje. Wówczas doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak lekko studzimy a następnie dodajemy do niego ricottę. Mieszamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy z niej kopczyk a w środku robimy dołek. Wlewamy do niego oliwę a następnie letnią wodę /stopniowo/, zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka kładziemy nieco farszu i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Odkładamy na podsypaną mąkę stolnicy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.